نقش پررنگ موسیقی در برنامههای تلویزیونی استعدادیابی کشورمان و واقعیتهای نمایش خانگی و نحوه برخورد با آن، بهانهای برای گفتوگو با این رویداد شد.
در همین راستا گفتوگو کردیم حسین علیشاپور (خواننده ایرانی) و این بار با رضا فکری (خواننده کلاسیک).
فکری به ایسنا گفت: پخش برنامه های استعدادیابی چه در تلویزیون و چه در شبکه های خانگی جنبه های مثبت و منفی زیادی دارد اما در درجه اول نیازمند فرهنگ سازی، آموزش و یادگیری استفاده صحیح از هر ایده ای است.
وی ادامه می دهد: امروز طلایه دار برنامه های استعدادیابی «دوران جدید» است که در نگاه کلی به جنبه های مثبت آن از جمله ایجاد امید در جوانان و مردم نیز می توان دید؛ تعداد زیادی هم داریم. جوانان مناطق فقیرنشین که امکانات خصوصی ندارند، امکانات خصوصی ندارند و می توانند در این برنامه ها شرکت کنند، که فوق العاده است و به زندگی بسیاری از جوانان کمک می کند.
این خواننده درباره تمایل خود برای حضور در بخش آهنگ برنامه استعدادیابی ایران می گوید: یکی از دلایل اصلی عدم آمادگی شرکت کنندگان برای حضور در بخش موسیقی ممنوعیت برنامه های تلویزیونی است. شاید اگر توقیف تلویزیون برداشته می شد، پس از چند شرکت کننده در گروه موسیقی، سایر اهالی موسیقی به حضور در برنامه های استعدادیابی علاقه مند می شدند.
چرا خواندن آن آسان به نظر می رسد؟
این هنرمند در پاسخ به سوال فوق توضیح می دهد: آواز بیش از هر چیز ویترین زیبایی دارد. خواننده مشهور و ثروتمند می شود و اتفاقات زیبایی برایش می افتد و این خود دلیل کافی برای رفتن مردم به این سمت است. اما از طرفی اکثریت معتقدند که او می تواند بخواند و با ایجاد صدا می تواند بخواند. اما این فرضیه اشتباه است و در کشور ما ذهنیتی برای تحصیل خواننده وجود ندارد. به همین دلیل است که می بینیم بسیاری از خوانندگان مشهور بازار موسیقی آموزش فنون آواز، سلفژ و رستگاری ندارند و متأسفانه این وضعیت باعث شده است که بسیاری به این فکر کنند که می توانند خواننده شوند.
از او میپرسیم که چگونه برنامههای مستعد سادهخوانی را در بین جوانان ترویج میکند، پاسخ میدهد: اگر به گذشته نگاه کنیم، میبینیم که قبل از اینکه این برنامهها رواج پیدا کند، آواز خواندن آسان بود، اما نمیشد. وی گفت: این برنامه ها نیز بی اثر است. مثلاً در این برنامه ها وقتی از فرد خواسته می شود از بین تماشاگران به سمت صحنه حرکت کند و آواز بخواند، به نوعی آن تفکر را تشویق می کنند. شکی نیست که باید فرهنگ سازی شود تا مردم بدانند خوانندگی کار سختی است و نیاز به آموزش دارد.
او درباره ویژگی های لازم شرکت کنندگان در برنامه استعدادیابی می گوید: شرکت کننده لازم نیست خواننده خیلی حرفه ای باشد. آیا فقط به این دلیل است که این برنامه ها برای شناسایی استعدادها و تعیین استعداد یا نداشتن شرکت کنندگان است؟ و البته در این برنامه ها جایی برای افراد حرفه ای وجود ندارد، اما این برنامه ها برای افرادی است که می خواهند حرفه ای را شروع کنند.
به این معنا نیست که شرکت کنندگان نتوانند خواننده شوند، اما این هنرمند بیان می کند: البته نکته خطرناکی نیست، زیرا نفر اول بودن در این برنامه ها به شخص توجه می کند و برخی از تهیه کنندگان فقط به سراغ آن می روند. آنها برای سود
وی ادامه می دهد: اگر قرار است طرح های استعدادیابی موفقیت آمیز باشد، باید نوازندگان، خوانندگان و حتی روانشناسان حداقل یک سال آموزش ببینند تا نحوه برخورد با مراقبت های ارائه شده را بیاموزند. از آنها استفاده کنید و متوجه شوید که جدید هستند. آنها در راه یادگیری آواز بودند، نه خواننده شدن، و بس.

رضا فکری
هر کسی که خواننده است لازم نیست هنرمند باشد
فکری در بخشی دیگر از این گفت و گو به بررسی بهایی که برخی برنامه های تلویزیونی و خانگی برای برخی استعدادها می پردازند می پردازد.
وی گفت: از خوانندگانی که در برنامه های پرمخاطب تلویزیونی و خانگی فعالیت می کنند و صلاحیت خوانندگی ندارند و تنها به حمایت اسپانسرها و حضور در بازار شهرت دارند دعوت می شود. گاهی اوقات اسپانسرها باعث می شوند افراد مشهور و بزرگ پول در بیاورند، اما دعوت از یک فرد از طریق این برنامه ها به معنای حمایت از هنر افرادی است که هنرمند نیستند و در کار خود تخصص ندارند. ما اغلب دیدهایم که این افراد به صورت زنده از تلویزیون پخش میشوند و اجرای آنها شرمآور بوده است.
شوخی «جوکر» با آثار بزرگان موسیقی
در بخشی دیگر از این گفت و گو اشاره کردیم که در جلسات طنز مانند جوکر شاهد شوخی با آثار بزرگان موسیقی هستیم. آیا شوخی با بزرگان فرهنگ و هنر و کارشان حدی ندارد؟
پاسخ می دهد: شوخی و شوخی تا زمانی که انسان ضعف خود را مسخره نکند و به شخصیت خود بی احترامی نکند قابل قبول است، حالا این شوخی در مورد هر فردی در هر قشری است. در واقع، یک شوخی نباید متوجه کسی باشد که در حال سکندری یا سکندری است.
رضا فکری خواننده کلاسیک موسیقی حرفه ای را از شش سالگی شروع کرد. از همکاریهای او میتوان به زرتشت (علی رهبری)، تکنواز ارکستر سمفونیک تهران، کارمینا بورانا و علمدار (علی رهبری)، تکنواز Requiem Dorjak با ارکستر فیلارمونیک ایران اشاره کرد.
هنرمند کمپانی بزرگ آلمانی ناکسوس، تکنواز نقش خشایار شاه در اپرای تراژدی ایران (علی رهبری)، تکنواز آلبوم روایت های نرگس تند ساخته حسین کیومرثی و … اشاره کرد.
انتهای پیام/